Het motorseizoen is bijna voorbij, kan je blijven motorrijden in de winter?

Er zijn mooi-weerrijders en er zijn doorrijders. De doorrijders zijn de motards die tijdens de winter gewoon lekker blijven doorrijden. Voor hen enkele tips om de winter veilig door te komen.
Benoit Keerman

Benoit Keerman

Makelaar en motard

Motorrijden winter

Deel bericht:

Kan je motorrijden in de winter?

Motorrijden in de winter is over het algemeen gemakkelijk haalbaar in België. De winters zijn meestal zacht en er ligt bijna nooit sneeuw. Als je besluit om in de winter door te rijden, is het belangrijk dat je je motor regelmatig schoonmaakt en dat je goede motorkleding draagt. 

Dit artikel is vooral voor de blijvenrijders… de winterrijders of de winterbikkels onder ons. Bekijk je jezelf eerder als zomer of mooi-weerrijder, dan is het misschien iets minder relevant… Maar al bij al gaat het om veiligheid en dat is dan weer voor iedereen belangrijk.

Klik hier als op zoek bent naar tips voor motorrijder in warm weer of als je meer wilt weten over vakanties met de motor.

Motorrijders die ook in de winter door rijden noemen we soms ook ‘doorrijders’. Zij rijden vaak door weer en wind met de motorfiets …bijvoorbeeld naar het werk.

Algemeen: hou je warm en wees extra voorzichtig

Een echte winterrijder of doorrijder zal zeker over dikke motorkleding, dikke laarzen en dikke handschoenen beschikken. Met de nadruk op dik en niet persé mooi. Op koude winterdagen is de kleur van je handschoenen niet van belang.

Hoewel de winter in België zich meestal omschrijft als ‘nat’ en minder als ‘ijskoud’, denken we bij winterrijders uiteraard ook aan ‘sneeuw en ijs’. Persoonlijk zoeken we ijs en sneeuwwegen liever niet op met onze motor. Doe jij het wel, houdt er dan rekening mee dat extreem koude periodes ook gladheid op de weg met zich meebrengen.

Gelukkig wordt er veel gestrooid in ons landje… maar je motorfiets zelf houdt daar niet zo van. Een motorfiets die in de winter het daglicht ziet, zal vaak een extra wasbeurt kunnen gebruiken. Natte, koude met zout doordrenkte wegen laten nu eenmaal sporen na.

Het is dan ook zaak van je motorfiets in de winter extra in de watten te leggen. Een goed en regelmatig onderhoud is cruciaal voor je veiligheid in de winter.

motorrijden in de winter

Tips voor motorrijden in de winter

1. Controleer je bandenspanning (altijd)

Het eerste wat je moet doen is de bandenspanning controleren. Als deze is gedaald, vul je jouw banden met lucht. Het kan gebeuren dat er water door de naden naar binnen komt, waardoor uw banden spanning verliezen. Daarom is het ook in de winter belangrijk om ze te controleren.

De bandenspanning moet je in de winter een beetje aanpassen ten opzichte van de zomer. Er zijn veel misverstanden rond de bandenspanning van motoren. Lees hier alles over de bandenspanning van je motor. In de winter moet je je banden meer oppompen om meer grip te krijgen. Zorg ervoor dat je je aan de voorschriften en het advies van je fabrikant houdt.

2. Maak je motorfiets goed schoon

Vooral tijdens de wintermaanden, is het belangrijk om je motor goed schoon te maken. Niet omdat hij dan mooi blinkt en nog meer opvalt (bijkomend voordeel), maar wel omdat hij in de winter meer afziet.

Zout vreet zowat alle materialen aan. Dat kan voor beschadiging van je motorfiets zorgen. Zout tast én het metaal van je motorfiets aan én kan ervoor zorgen dat onderdelen vast gaan roesten.

Strooizout infiltreert in allerlei rubberen afdichtingen die diverse lagers droog en zandvrij moeten houden. De seals worden zo aangevreten waardoor wiellagers min of meer bloot komen te liggen. Zo kan niet alleen het zout, maar ook ander vuil tussen je lagers komen met alle vernielende gevolgen van dien.

3. Draag beschermende kledij

Zoals altijd (ook in de zomer) moet je beschermende kleding dragen. In de winter is het nog belangrijker want de kans dat er iets misloopt is nu eenmaal groter. Ook de waterdichtheid van je kledij zal meer rol spelen dan in de zomer. Vooral je laarzen, maar ook je motorjas en beschermende broek zijn best waterdicht. 

4. Kleed je in lagen om je tegen de kou te beschermen

motor halsverwarmer
hals verwarmer: praktisch en warm

Je warm kleden is belangrijk, maar je lichaam en kledij moeten kunnen ademen. Het helpt om je in laagjes te kleden. Je kunt altijd een extra laagje uit- of aantrekken in plaats van het te warm of te koud te hebben.

Als winterrijder zal je normaal ook een sjaal, bandana of hals verwarmer dragen om het gaatje tussen je helm en je motorjas dicht te houden. Heb je dat niet, dan zal je je dat beklagen. Door het gaatje onder je kin zal de kou snel je hele lichaam beroeren… niet aangenaam!

Gebruik in extreme gevallen extra dikke handschoenen, of monteer handvat verwarming op je motorfiets. Je handen zijn uiteraard belangrijk… koude handen hebben minder gevoel en maken het bedienen moeilijker. Bovendien zorgen koude vingers en handen voor minder snelle reacties. Warme vingers zijn dus cruciaal en handvat verwarming kan je daarbij helpen.

5. Goed gesmeerd en goed onderhouden

Zoals eerder aangehaald is een goed onderhouden motor erg belangrijk in de winter. In de winter kunnen ook de rubbers, dichtingen, lagers en seals extra aandacht gebruiken.

Door strooizout en modder kunnen rubberen onderdelen vuil doorlaten en de goede werking tegengaan.

Rubber behandel je met vaseline of spuit je in met tectyl. Je smeert de rubbers en seals van je motor dus gewoon in met vaseline waardoor ze langer hun elastische eigenschappen bewaren en dus alles goed blijven afsluiten. Is een rubber of sluiting niet meer te redden… aarzel dan niet en vervang het direct. Geef vuil op die manier geen kans.    

Pas ook op met vettigheid op en in je remschijven. Voor je het weet krijg je problemen bij het remmen en zeker in de winter wil je daar niet mee worden geconfronteerd.

6. Wees extra voorzichtig als je gaat motorrijden in de winter

Wees extra voorzichtig, pas je snelheid aan en wees nog alerten bij het rijden op een glad of nat wegdek. Zoals steeds moet jij je aanpassen aan de omstandigheden, in de winter zijn die omstandigheden vaker in jouw nadeel. Dus wees extra voorzichtig.

7. Let extra op onder en op bruggen of viaducten

Op bruggen en viaducten liggen vaak metalen roosters. Deze kunnen bij vriestemperaturen soms verraderlijk glad worden. Vermijd ze of wees extra alert, want ze kunnen ijzig worden door condensatie of sneeuwophoping eronder.

Motorrijden in de winter
Motorrijden in de winter kan in België perfect. Besneeuwde en ijzige wegen komen niet zo vaak voor. Let vooral op voor natte wegen en de gevolgen van strooizout.

Conclusie

Het motorseizoen loopt dan wel ten einde, toch blijven een aantal winterrijders lekker doorrijden. Voor hen zijn de wintermaanden geen obstakel, ze houden rekening met de omstandigheden en de koude winterdagen.

In België kan je perfect de winter doorkomen op je motorfiets. Mits enige voorbereiding en kennis over hoe je motor zich zal gedragen in koud en vooral ook nat weer. De winters zijn over het algemeen zacht en er valt vrijwel nooit sneeuw. Besluit je door te rijden in de winter is het wel zaak dat je regelmatig je motorfiets schoonmaakt en dat je goede motorkleding draagt.

Heb je vragen over je motor? Heb je vragen over je bescherming, je veiligheid of je verzekering?
Hier vind je meer tips over veiligheid… en hier vind je alles wat je moet weten over je motorverzekering.
Wil je graag zelf tips delen met andere motards… neem dan zeker contact.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en blijf op de hoogte van nieuws, acties en kortingen.

    We sturen geen spam. Uitschrijven kan op elk moment.

    Ontdek alles over

    Ook interessant

    Scroll naar boven